• Anasayfa
  • Blog
  • İmar Nedir ve İmar Durumu Nasıl Sorgulanır?

İmar Nedir ve İmar Durumu Nasıl Sorgulanır?

Taşınabilir evler son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Bunun sebebi ise hızlı üretimi ve estetik iç ve dış mimarisi kullanıcıların dikkatini çokça çekmektedir. Bu evler oldukça uygun ve her ihtiyaca yönelik modelleri ile ön plana çıkmaktadır. Sizlerde prefabrik ev fiyatları ile ilgili bilgi alıp, modellerimizi incelemeyi unutmayınız. İnsanlarda bu yapıları yapmak için arsa satın almaktadırlar fakat imar ile ilgili bilinmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Hep birlikte bu konuları ele alarak öğrenelim.

prefabrik-ev-fiyatlari-1649681187

Öncelikle bir arsanın imar durumunu öğrenmeden hiç bir şekilde satın almamalısınız. Bir arsayı satın almadan önce imar durumunu öğrenmek için belediyeye bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. Buradaki sorun arsa size ait değilse ve bilmediğiniz bir yerden alıyorsanız imar durumunu öğrenmek çok kolay olmayabilir. 

Fakat bu durumda yapabileceğiniz iki seçenek bulunuyor. Arsanın bulunduğu belediye de e-imar bulunuyorsa buradan arsanın imar bilgilerine ulaşabilirsiniz. E-imar sistemi bulunmuyorsa arsayı satan kişiden imar durum belgesi almasını isteyebilirsiniz. 

Arsa ve Arazi Nedir?

Arsa ve arazi birbirine karıştırılan oldukça önemli bir konudur. Bir arsa alıp üzerine bu yapıları yapmak isteyen kişilerin ilk başta bilmesi gereken konuların başında gelmektedir. 

Arsa veya arazi alırken genel olarak ilanlara kadastral bilgilerini koyarlar. Bu kadastral bilgiler tabii ki Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün sunmuş olduğu bilgiler. Bu bilgilere sizler Tapu ve Kadastro Müdürlüğü haritasına bakarak ulaşabilirsiniz. Fakat bu bilgiler arasında ilgili arsanın niteliği diye bir bölüm vardır. İşte bu bölüme bakarak bir alanın arsa mı arazi mi olduğunu anlayabiliriz.

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, arazilerin üzerine herhangi bir şekilde yapı yapmanıza yasalar kapsamında izin verilmez. Çünkü yukarıda anlatmış olduğumuz gibi niteliği tarla olan alanlara arazi denir. Arazilerde sadece zirai faaliyetler yürütülmektedir. Tarım Bakanlığı bu alanları korumak adına böyle bir düzen vardır. Fakat bu alanlara da yapı yapanlar var tabii ki. Günümüzde imar barışının çıkmasının en büyük sebebi bu alanlara yapılan yapıların resmiyete geçmesi içindir. 

Arazileri anladığımıza göre çok kısa arsalara da değinelim. Bu alanlar yukarıda belirtmiş olduğumuz nitelik bölümünde arsa olarak geçmektedir. Genel olarak imar izni verilmektedir fakat bu alanlar içinde belediyelerin belirlemiş olduğu belirli kıstaslar olabilir. İşte bu aşamada yapmanız gerekenler ya satıcıdan imar durum belgesi almak veya e-imar aracılığı ile imar durumunu öğrenmenizdir.

İmarsız Arsaya Prefabrik ev Yapabilmenin Şartları Nelerdir?

İmarsız bir arsaya yapı yapabilmenin belirli riskleri bulunmaktadır. Bu risklerin en büyüğü yaptığınız yapının belediye tarafından yıkılmasıdır diyebiliriz. Öncesinde tabiki belirli cezai yaptırımlar olabilir. Fakat hiçbir cezai işlem olmazsa eğer imar barışı yasası da çıkarsa yapıya belirli şartlar kapsamında imar izni alabilirsiniz. Bazı belediyeler imar konusunda çok keskin sınırlar çizerken bazı belediyeler çok serbest davranabilirler. Bu hususta arsanın bağlı olduğu belediyeyi az çok tanımanızda ve ileride çıkabilecek problemlere önlem almanızda fayda var.

konteyner-ev-1649681100

Bu tarz arsalara uygun fiyatlı çözümler bulmanızda fayda vardır. Bu çözümlerden en uygunu konteyner evler olmaktadır. Bu evlerde kullanıcısını mimari açıdan oldukça özgür bırakması ile bilinmektedir. Hemen hemen her ihtiyaca göre model bulunmaktadır. Bazı modeller tek kapılı olduğu gibi çift dış kapıya sahip modelleri de bulabilirsiniz. Ayrıca bu evler birleştirilebilmektedir. Konumuza geri dönecek olursak, imarsız arazilerin ne olduğunu tanıdıktan sonra artık bu arazilerin üzerine yapı yapmanın şartlarını sıralayabiliriz. 

  • İmarsız arsaya prefabrik yapmak için gereken ilk şey; imarsız arsanızın kadastral yola cephesi olması gerektiğidir. Özellikle kadastral yol diyoruz çünkü yolun orada yaşayan yerli halk tarafından oluşturulmuş olması o arsaya imar almanız için yeterli olmayabilir. İmar kanunu ve bu konuyu içeren ilgili yönetmelikler kadastro parsellerde yapılan uygulamalarda yola cephesinin olması şartını koşuyor ve bu yol genel olarak bir aracın geçebileceği büyüklükte yollar olmaktadır.
  • Bu makalenin yayınlandığı tarih itibariyle yasalarda bulunan, imarsız arsa ve tarlalardaki imar izni yüzde 5 kadardır. Fakat aynı kanun bu arsa ve arazilerin üzerine en fazla 250 metrekarelik ev yapma izni vermektedir. Dolayısı ile sizin 6000 m2 imarsız araziniz var ise bu arazinin yüzde 5 i 300 m2 yapmaktadır. Fakat siz en fazla 250 m2 yapı yapabileceğiniz için bu oranı aşmanız kanunlar tarafından yasaklanmıştır.
  • Taşınabilir bir yapı imarsız bir arsa veya araziye inşa edilmeden önce herhangi bir şekilde altyapı sorunu ile karşılaşmamak adına altyapı kontrolü yapılması gerekmektedir. Aksi halde bu imarsız arsa ve araziye yapılacak taşınabilir yapıya elektrik, su, doğalgaz, internet gibi alt yapı kaynakları sağlanamayabilir.
Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç