• Anasayfa
  • Blog
  • Prefabrik Evler İçin Ruhsat Nereden ve Nasıl Alınmaktadır?

Prefabrik Evler İçin Ruhsat Nereden ve Nasıl Alınmaktadır?

prefabrik-ev-fiyatlarii-1635343349Prefabrik evlerin son yıllarda her geçen gün artan talep görmesiyle birlikte, üretim ve uygulama süreci merak ediliyor. Özellikle prefabrik evlerin, standart bina inşaatına göre mevcut olan farklılıklarının bürokratik işlemlerde ne gibi farklılıklar oluşturduğu konusunda net bilgiye sahip olunmaması çeşitli sorunlar doğurabiliyor. Prefabrik evler, uygulanışları gereğince farklılıklar taşıyor olsa da bürokrasi yönünden çeşitli izinlerin alınması gerekliliğine sahiptir.

Prefabrik ev modeli ve yapımına yönelik olarak belirlenmiş olan yönetmelik hükümleri bulunur. Bu hükümler nezdinde imar planı, ruhsat ve ekleri ile ilgili olarak gerekli olan işlemlerin ilgili kurumlar üzerinden gerçekleştirilmesi sorumluluğu bulunmaktadır. Standart bina ve şantiye uygulamalarında olduğu gibi prefabrik evlerde de alınması gereken izinler ile ilgili işlemler arsanın bulunduğu bölgeye göre belediye veya il özel idareleri aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.

Prefabrik Ev Ruhsatı Nereden Alınır?

Prefabrik ev yaptırmak isteyenlerin öncelikli olarak diğer tüm yapı uygulamalarında olduğu gibi gerekli olan izinleri alması gerekmektedir. Prefabrik ev izni veya daha genel ifadesiyle prefabrik ev ruhsatı alınması gereken zorunlu belgedir. Tüm yapı çalışmaları için olduğu gibi prefabrik ev ruhsatı da mutlaka ilgili kurumlara başvuruda bulunarak alınması gerekmektedir.
Prefabrik ev ruhsatı başvuru işlemleri için dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunuyor. Prefabrik ev  yapımına yönelik izin belgesi almak için gerekli olan tüm evrakları hazırladıktan sonra başvuru işlemleri tamamlanabilir.

Başvuru işlemleri esnasında ilgili yani sorumlu kurumun değişmesine neden olabilecek bir detay olduğu unutulmamalıdır. Türkiye’de belediyelerin sorumluluk kapsamları belirlidir. Bu doğrultuda prefabrik evi yapmak istediğiniz arsanın belediye sorumluluk sınırları içerisinde bulunması durumunda ruhsat başvuruları belediyeye yapılabilmektedir. Ancak prefabrik evin yapılacağı arsanın köyde bulunması durumunda prefabrik ev ruhsat başvuru işlemleri yalnızca il özel idareleri aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.

Prefabrik Ev Ruhsatı Nasıl Alınır?

Prefabrik ev fiyatları için alınması gereken ruhsat belgesi için öncelikli olarak bazı evrakların hazırlanması gerekliliği bulunmaktadır. Prefabrik ev ruhsat belgesi için öncelikli olarak prefabrik ev firması tarafından sağlanacak ilgili prefabrik ev veya yapılacak prefabrik yemekhane binaları için taslak proje temin edilmelidir. Taslak projenin temin edilmesinin ardından mimarlık ofisine başvuru gerçekleştirilmesi gerekir. Bundan sonraki çalışmalar mimarlık ofisi tarafından düzenlenmelidir. Mimarlık ofisi tarafından prefabrik ev yapımı için gerekli olan ruhsata başvuruda gerekli olan proje dosyası hazırlanır. Bu proje dosyası içerisinde;
·       Mimari proje,
·       Elektrik projesi,
·       Mekanik proje,
·       Statik proje,
Yer alır. Mimarlık ofisi tarafından hazırlanan proje dosyası ile sonraki bürokratik işlemlerin gerçekleştirilebilmesi mümkündür.
 Prefabrik ev yapım ruhsatı başvuru işlemleri için belediyeye bağlı fen işleri müdürlüğüne veyahut il özel idaresine bireysel olarak başvuru gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İlgili kurumlar tarafından kendilerine sunduğunuz prefabrik ev proje dosyası ile ilgili gerekli olan tüm incelemeler gerçekleştirilir.

Proje dosyasının inceleme süreci boyunca herhangi bir sorun tespit edilmesi de muhtemeldir. Bu tip durumlarda eksiklikleri tamamlayarak, sürecin aksamadan devam etmesini sağlayabilirsiniz. Dosyanızda eksik veya hata tespit edilmesi durumunda sürecin yeniden en baştan başlaması gibi bir durum söz konusu olmaz. Düzeltme ve eksik giderme işleminin ardından onay süreciniz kaldığı yerden devam eder.

Prefabrik Ev Ruhsatı Ne Kadar Sürede Alınır?

Prefabrik ev projesi dosyasının hazırlanması ve ardından ruhsat başvurunun yapılması ile birlikte onay süreci başlar. Belediyeler tarafından bu onay süreci genellikle 3 ile 4 haftalık bir periyodu kapsar. Bu süreç içerisinde proje dosyasında bir sorun tespit edilmesi durumunda tarafınıza bilgi aktarılarak, sorunun giderilmesi istenir.

Onay sürecinin sorunsuz şekilde tamamlanması ile birlikte belediye veya il özel idaresi tarafından prefabrik ev ruhsatı belgesi çıkartılır. Bu aşamadan sonra artık tüm işlemlerinizi prefabrik ev firmasıyla gerçekleştirirsiniz. Çünkü artık yasal olarak arsanız üzerine prefabrik ev yaptırmak için herhangi bir engel kalmamıştır.

Prefabrik ev firması ile iletişime geçerek, gerekli olan tüm izinleri aldığınızı belgelediğinizde firma tarafından prefabrik ev kurulum işlemlerine başlanır. Projeye ve özel isteklerinize göre değişen sürelerde prefabrik evinizin kurulumu firmanın uzmanları tarafından kısa sürede tamamlanır.
 

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç