Ülkemizde pek çok farklı yapı türü kullanılmaktadır. Bu yapılardan bazıları geçici olarak kullanılırken, bazıları ise kalıcı olarak kullanılıyor. Bu kapsamda prefabrik ev fiyatı da uygun olduğu için ülkemizin dört bir yanında kullanılıyor. Bu yapılar oldukça sağlam, dayanıklı ve kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Aksi halde taşınabilir bir yapı olmazdı. Yapının ana yapısal elemanlarında hafif çelik kullanılmıştır. Son derece dayanıklıdır ve doğru bir şekilde inşa edilirse depreme karşı da dayanıklıdır. Nitekim depreme karşı dayanıklı olması için en fazla iki katlı olarak üretiliyor. Böylece sallantıya karşı direnç gösterebiliyor.
Yalıtımlı paneller genellikle duvar ve tavanlarda kullanılır. Yalıtım için EPS strafor ve cam yünü gibi malzemeler kullanılarak iç mekan ortamının konforlu ve belirli bir ısıda kalmasına yardımcı olur. Bununla birlikte dış kaplama yapılır ve bu oldukça yaygındır. Kullanılan malzemeler yanmaz, suya dayanıklıdır ve bakımı kolaydır. Pencere ve kapılarda PVC pencereler kullanılmaktadır. Yalıtım ve hava sızdırmazlığı düşünülerek tasarlanmış olup, enerji verimliliğinin artırılmasına katkı sağlamaktadır. Bazen, bazı yapılarda kompozit kaplama kullanılması isteniyor. Bu sebeple bazı yapılarda kompozit kaplamalı olarak üretilir. Böylece yapı, daha dayanıklı hale gelir.
İç mekanda ve yapının dış bölümünde kullanılan tüm malzemeler oldukça sağlam olmakla birlikte uygun fiyatlıdır. Çünkü bu yapıların fiyatlarının uygun olması gerekmektedir. Tasarım geliştirilirken maliyet ve dayanıklılık arasında denge kurulması amaçlanmıştır. Bununla birlikte bu tarz yapılarda metal çatılar ve izolasyonlu panel çatılar kullanılmaktadır. Hava koşullarına dayanıklı, yağmur ve rüzgara karşı dirençlidir. Bu tarz bir evin dayanıklılığı ve konforu seçilen malzemelere bağlıdır. Amacınıza ve bulunduğunuz iklime uygun doğru kombinasyonu seçmeniz önemlidir.
Bu tarz evlerin depreme dayanıklılığı aslında betonarme evler ile aynıdır. Ancak yapılan araştırmalara göre iki katlı evler veya tek katlı evler depremin sarsıntılarına karşı daha uzun süre dayanabiliyor. Böylece can kaybı olmadan insanlar evlerinden çıkabiliyor. Bu evler, doğru tasarlanıp inşa edildikleri takdirde depreme dayanıklı olacak yapısal sağlamlığa sahiptirler. Nitekim bu yapılar, dayanıklı ve kaliteli üretilmiş olup, sarsıntıyı kolayca emen esnek yapısıyla öne çıkıyor. Hafif olduğu için deprem anında binanın kendisine binen yük azdır. Derzler depreme dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış, yapı sarsıntıyı kolayca dağıtacak şekilde tasarlanmıştır.
Beton temeller genellikle sağlam bir zemin oluşturmak için kullanılır. Yapının zemin koşullarına uygun olarak tasarlanması ile güvenlik artırılacaktır. Paneller cıvata ve metal bağlantı parçaları ile sıkıca sabitlenir ve paneller arasındaki birleşim yerleri güçlendirilir. Bu sayede titreşimden dolayı kayma veya çökme riski azalır. Birçok taşınabilir ev, yapı yönetmeliklerine uygun olduğundan emin olmak için deprem testine tabi tutulabilir. Ancak bu yapılar betonarme olmadığı için örnek alınamayacaktır. Uygun şekilde inşa edilirse, normal bir evin deprem dayanıklılığına eşit veya daha fazla dayanıklılığa sahip olacaktır.
Uygun şekilde tasarlanıp inşa edilip bakımı yapıldığında bu evler güvenli, depreme dayanıklı evler olabilir. Zamanla yıpranmasını önlemek için düzenli kontrol ve güçlendirme yapılması gerekir. Depreme dayanıklılık, gevşek birleşimlerin ve temelin durumunun kontrol edilmesi ile sağlanabilir. Nitekim bu yapılar kullanım amaçlarına ve malzemelerine göre çeşitli tiplerde bulunmaktadır. Her birinin özelliklerini bilerek amacınıza uygun seçimi yapabilirsiniz.
Yapı çelikten yapılmış olduğundan oldukça sağlamdır. Parçalar fabrikada üretilip yerinde monte ediliyor. Bununla birlikte çelik ev fiyatı da oldukça uygundur. Nitekim bu sebeple ülkemizin pek çok farklı yerinde bu yapılardan görebilirsiniz. Depreme dayanıklılığı ve dayanıklılığı mükemmel olduğundan ev ve ofislerde kullanıma uygundur. Bu yapıların iki türü bulunmaktadır. Yalıtımlı ve yalıtımsız olarak ikiye ayrılır türleri. Yalıtımsız modeller genellikle hangar veya tersane gibi amaçlar ile kullanılırken, yalıtımlı modelleri ev olarak kullanılabiliyor.
Bu yapılar ülkemizde bulunan en uygun fiyat etiketine sahip yapılardır. Çevre dostu yapılar olmasının yanında oldukça dayanıklıdır. Kolay taşınabilir ve kısa sürede kurulabilir. Ofis, dükkan ve geçici ev gibi çok amaçlı kullanılabilir. Yüksek tasarımlı modellerin sayısı da artmakla birlikte bu yapılar birbirleriyle birleştirilebiliyor böylece daha büyük yaşam ve çalışma alanları üretilebiliyor.
Bir fabrikada neredeyse tamamlanmış ünitelerin şantiyeye taşınarak montajının yapılması yöntemidir. Yapım süresi kısa olup yalıtımlı yapılardır. Okul, hastane, otel gibi tesislerde de kullanılmaktadır.
Bu yapılar, maliyetleri ve inşaat süresini düşük tutarken yüksek işlevsellik sunar. Amacınıza uygun doğru türü seçmeniz önemlidir. Nitekim bu yapılar güvenlik personeli veya bekçilerin görev yapacağı yerler olarak kullanılıyor. Pek çok farklı alanda güvenlik için kullanılmaktadır.