• Anasayfa
  • Blog
  • Kalıcı Prefabrik Yapılar için Kritik Başarı Faktörleri

Kalıcı Prefabrik Yapılar için Kritik Başarı Faktörleri

Kalıcı Prefabrik Yapılar için Kritik Başarı Faktörleri

Son günlerde çevremizde pek çok yapı ve pek çok inşaat görmekteyiz. Gördüğünüz bazı yapıların, prefabrik yapı olabileceğini biliyor muydunuz? Bu hususta en çok merak edilen konu, bu yapıları görüyoruz fakat nasıl taşınabilir bir yapı olduğunu anlayamıyoruzdur. Bu doğrultuda baktığımızda bu yapıların mimari özelliklerinin çeşitli olduğu söylenebilir.

Bu yapılar, inşaat teknolojisinin geldiği şimdilik son nokta olarak nitelendirilmektedir. Gelecekte bu yapılara benzer daha ekonomik fiyata sahip ve daha kompakt tasarımlı evler de görebiliriz. Fakat hepsinin çıkış noktası taşınabilir yapılar olacaktır. Bu hususta bu yapılar her ne kadar geçici alanlarda kullanılsa da, bazen kalıcı alanlarda da kullanılmaktadır. Bir yapının kalıcı olabilmesi için aşağıdaki şartları sağlaması gerekir.

1) Üretim Aşaması ve Planlaması

Bu yapıların, fiziksel olarak yapımı üretim aşaması ile başlamaktadır fakat daha öncesinde evin kullanıcısı, hali hazırda oluşturulan planları inceler ve kafasına yatan plan üzerinde isteğine göre değişiklikler yaparak onaylar. Kullanıcı planı onaylandıktan sonra plan, üretim mühendisleri tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Bir üretim planı oluşturulduktan sonra hızlı bir şekilde taşınabilir bir şekilde üretimine başlanır. Bu hususta yapı konumlandırılacağı alana getirildikten sonra elektrik ve sıhhi tesisatları çekilir, kapı ve pencere montajları, iç ve dış cephe boyamaları gibi rötuşlar yapılarak, kullanıcıya teslim edilir.

2) İzolasyon İçin Kullanılan Malzemeler

İzolasyon alanında kullanılan malzemeler oldukça kalitelidir. Hatta kullanılan malzemeler dünya genelinde yapıların duvarlarında kullanılan malzemeler arasından seçilmiştir. Söz konusu malzemenin ismi EPS strafordur. Bu yenilikçi izolasyon malzemesi sayesinde ısı izolasyonu tam olarak sağlanabilmektedir. Kullanılan malzemenin kalınlığı 80 mm olup, yoğunluğu 16 m3’dür. Duvarların yanı sıra çatı malzemesi olarak aynı kalınlıkta cam yünü kullanılmaktadır. Duvar ve çatı içerisinde kullanılan bu malzemeler sayesinde ısı yalıtımı sağlanmaktadır. Ses ve sıvı izolasyonu için pencerelerde çift cam PVC pencereler ve çatı malzemesi olarak boyalı veya boyasız galvaniz, opsiyon olarak shingle kullanılmaktadır.

3) Yapılan Mühendislik Çalışmaları

Ülkemiz deprem bölgesidir. Birçok büyük şehrin altından fay hatları geçtiğinden dolayı evlerin mühendisliği önemlidir. Bu hususta bu yapıların depreme ve diğer doğal afetlere dayanıklı olması için bazı ÜR-GE çalışmaları gerçekleştirdik. Birçok üreticinin incelendiği bu aşamada, toplanan veriler üzerinde çalışılarak en dayanıklı prefabrik ev üretilmeye odaklanıldı. Bu hususta bu yapıların veya evlerin hem taşınabilir olması hem de doğal afetlere dayanıklı olması gerektiği için, modeller üzerinde uzun zaman harcandı ve ortaya pek çok ihtiyaca çözüm olabilen bu modeller ortaya çıktı.

4) Yapılan Mimari Çalışmalar

Bu yapıların mimarisi insanları şaşırtmaktadır. Sade bir mimariye sahip yapılarda bulunmakta, lüks ve simetrik mimariye sahip yapılarda bulunmaktadır. Bu yüzden bu yapıları görenler genellikle diğer yapılardan ayırt edemezler. Çünkü gerek dış mimarileri olsun gerekse iç mimarileri olsun, diğer yapılar ile benzer teknolojileri kullanırlar. 

5) Kullanım Alanları

Bu yapıların kullanım alanları oldukça fazladır. Genellikle dev gayrimenkul projelerinde veya köprü projelerinde görmeye alışkın olduğumuz bu yapılar, sivil ve askeri kamp alanlarında, geçici toplanma alanlarında da görülebilir. Hatta madenler gibi zorlu şartlarda da kullanılır. Yemekhane, yatakhane ve ofis gibi pek çok kullanılabilen yapılar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra tek katlı ve çift katlı taşınabilir evlerde bulunmaktadır. 

Bu makalemizde de taşınabilir yapıların, kalıcı alanlar oluşturmasındaki başarı faktörlerini inceledik. Bu incelemi sırasında bu yapılar ile ilgili pek çok değerli bilgi vermeye odaklandık. Sizlerde kullanıcısına avantaj sağlayan bu yapılardan satın almak veya bilgi almak isterseniz müşteri temsilcilerimizle görüşebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç