• Anasayfa
  • Blog
  • İki Katlı Prefabrik Yatakhanelerin Yapım Aşamaları Nelerdir?

İki Katlı Prefabrik Yatakhanelerin Yapım Aşamaları Nelerdir?

İki Katlı Prefabrik Yatakhanelerin Yapım Aşamaları Nelerdir?

Taşınabilir olarak üretilen yapılar, hayatımızın hemen hemen her yerinde kullanılabiliyor. Bu kapsamda üretilen prefabrik evler bizler için ev, ofis veya farklı bir yapı olabilirken, yatakhanelerde zamanın ve mekanın verimli kullanılması gereken yerlerde çok fazla tercih edilen yapılardır. Özellikle iki katlı yapılar, arsanın küçük olduğu yerlerde bile çok sayıda insana ev sahipliği yapabilmesi nedeniyle oldukça değerlidir. Bu tip yapılar kullanışlı olmasının yanı sıra dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır.

Yatakhanelerin üretiminin ilk adımı fabrikada imalattır. Burada duvar, döşeme, çatı gibi büyük parçalar önceden üretiliyor. Standardize edilmiş malzemeler kullanılarak kalite farklılıklarının azaltılması ve hızlı tedarik sağlanması mümkün hale geliyor. Üretim tamamlandıktan sonraki adım, arsanızda montajın gerçekleştirilmesidir. Komponentler fabrikadan temellerin hazırlandığı araziye taşınır ve sırayla yerinde monte edilir. Bu işlem, her yapının önceden kablolanmış ve yalıtılmış olması nedeniyle, hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

Birinci kat tamamlandıktan sonra ikinci kat yapısı vinç yardımıyla dikkatlice monte edilecek. Çalışma yüksek bir hassasiyet gerektiriyor, ancak parçalar arasındaki birleşim yerleri önceden tasarlandığı için genellikle bu aşamada bir sorun olmaz. Yapının şekillenmesi tamamlandıktan sonra iç tesisatların kurulumuna geçiliyor. Aydınlatma, elektrik prizleri ve su tesisatı döşendikten sonra bölmeler yapılıyor. Bu kapsamda genellikle bölümlendirme ve yapının iç dizaynı, yapıyı satın alan kişilerin ihtiyaçlarına göre yapılıyor. Bu sürecin dikkat çeken bir özelliği de, tipik betonarme inşaata göre çok daha kısa sürmesidir.

Prefabrik Yatakhane Yapımında Kullanılan Bazı Malzemeler

Yatakhaneler, şantiyelerde, madenlerde, askeri alanlarda hatta bazı okulların yanında yurt olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda yatakhanede kullanılan malzemeler ve yapının kendisi rüzgara ve depreme dayanıklı olacak şekilde tasarlandığından, maden ve şantiye gibi zorlu ortamlarda bile uzun yıllar boyunca kullanılabilecektir. Ayrıca ses geçirmez ve yalıtımlı olması sayesinde yapının içerisinde etkili bir biçimde ısıtma ve soğutma yapılabiliyor. Ses yalıtımı sayesinde ise şantiye gibi gürültülü alanlarda bile kullanılabiliyor. Çünkü yalıtım sayesinde yapının içerisine çok fazla ses girmez.

Bu şekilde iki katlı yatakhaneler fabrikada imalat ve arsada kurulum olmak üzere iki aşamalı bir süreçle tamamlanmış oluyor. Verimliliği, sağlamlığı ve uzun vadeli kullanıma uygunluğu nedeniyle takdir gören bu ürün, şantiyelerde işçilerin kullanması için standart bir tercih haline gelmiştir. Bu sayede bu yapılar oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü oluyor. Bu yapıların yalıtımında ise duvarlarda EPS strafor, çatı bölümünde ise taş yünü kullanılmaktadır. Nitekim çatı en fazla soğuk ve sıcağa maruz kalan bölge olduğu için taş yünü tercih edilmiştir.

Yalıtım sadece duvarlarda ve çatı bölümünde yapılarak bitirilemiyor. Bu kapsamda yapının pencereleri, yalıtımı tamamlayan en büyük unsurlardan birisidir. Bu kapsamda pencereler, çift camlı PVC pencerelerdir. Bu sayede yapı hem sıvı, hem ısı, hem de ses yalıtımlı olabiliyor. Bununla birlikte aynı malzemeler çelik kullanılarak üretilen evlerde de kullanılıyor. Bu kapsamda çelik ev fiyatları da oldukça uygundur. Bu sayede insanlar pek çok farklı ihtiyacı için bu evlerden satın alıyor. Yalnızca ev değil, ofis olarak da kullanıldığı oluyor.

Prefabrik Yatakhanelerin Kullanıldığı Bazı Alanlar

Prefabrike olarak üretilen bu yatakhaneler kısa sürede kurulabilme özelliği nedeniyle birçok inşaat alanında kullanılmaktadır. Ayrıca bu yapılar son derece dayanıklıdır ve uzun süreli kullanıma uygundur. Bu yapılar pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu kullanım alanların ortak ihtiyacı, bu yapıların çok hızlı kurulmasıdır. Bu sayede insanlar çok çabuk bir şekilde işçileri için bir yer satın alabiliyor. Bununla birlikte satın aldıkları bu yapıları insanlar ihtiyaçlarına özgü olarak özelleştirebiliyor. Bu sayede yatakhaneler sadece geçici olarak değil, aynı zamanda uzun yıllar kullanılabilecek, oldukça dayanıklı yapılar olarak da geniş bir alanda kullanılmaktadır. Bu kapsama bu yapıların kullanıldığı bazı alanlar ise aşağıdaki gibidir.

  • Şantiyeler

Bu yapıların kullanım alanları denilince ilk akla gelen şantiyelerdir. İşçilerin uzun süreler boyunca şantiyede yatmaları gerektiğinden pek çok farklı şantiyede bu yapılar kullanılıyor. Kişi sayısına göre yapının kapasitesi de artırılabiliyor. Tek katlı veya iki katlı olarak yapılabiliyor.

  • Fabrikalar

Bu yapıların bir sonraki en yaygın kullanım alanı ise büyük fabrikalardır. Genellikle köylerde olan maden veya fabrika gibi alanlarda işçilerin konaklaması için yine yatakhaneler kullanılmaktadır. 

  • Deprem sonrası

Ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu için, herhangi bir deprem anında pek çok ev yıkılabiliyor. Bu sebeple bir deprem ve sel gibi afetlerin sonrasında bu yapılar insanlar için geçici olarak bir ev haline gelebiliyor. 

  • Festivaller ve konserler

Tüm bu alanların yanında bu yapılar büyük festivallerde, konserlerde personel konaklaması ve mevsimlik işçilerin konaklaması için kullanılmaktadır. 

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç