Son zamanlarda etrafımızda pek çok farklı yapı türü görebilmekteyiz. Nitekim taşınabilir olarak üretilen bu yapılar kısa sürede inşa edilebilme özelliği ile öne çıkıyor. Bununla birlikte prefabrik ev fiyatları da oldukça uygundur. Ancak verimli bir şekilde ilerleyebilmek için sırayla birkaç önemli adımın tamamlanması gerekiyor. Bu tarz bir ev yapımı, fabrika imalatından başlayarak, yerinde kurulum ile tamamlandığı bir süreçtir. Bu 10 adımı sırayla takip ederek kısa sürede konforlu bir yuvaya kavuşabilirsiniz.
Öncelikle nasıl bir ev istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Kat planını, tasarımı ve kullanılacak malzemeleri göz önünde bulundurarak, yapı yönetmeliklerine uygun bir tasarım bulabilirsiniz. Nitekim bu yapılar öyle estetik tasarlanıyor ki, diğer evlerden çok ayırt edilemiyor.
Ülkemizdeki yasalar gereği herhangi bir evin yapılması için öncelikle arsanızın bağlı olduğu belediyeden yapı izni almanız gerekmektedir.
Yapının kurulumuna başlamadan önce, yapının ölçülerine uygun bir şekilde zemin betonu atılması gerekmektedir. Bu kapsamda yapının ölçülerine göre yapılması elzemdir.
Yapının duvar ve çatı gibi bileşenleri fabrikalarda üretilir. Şantiyede iş yükünü azaltmak için ürün mümkün olduğunca son haline yakın bir şekilde hazırlanacaktır. Bu kapsamda yapıda kullanılacak malzemeleri bile sizler seçebilirsiniz. Ancak halihazırda en kaliteli malzemeler kullanılmaktadır.
Tamamlanan yapı, kamyon veya diğer araçlarla, yapının kurulacağı alana taşınır. Zarar görmemesi için güvenli bir şekilde taşınması önemlidir.
Bu yapılar fabrikalarda üretildikten sonra arsalara sevk edilir ve ardından hassas ve hızlı bir şekilde yapının kurulumu gerçekleştirilir.
Çatı, binanın iç kısmını dış ortamdan korumak amacıyla yapılır. Sızıntıları önlemek için su yalıtımı da önemlidir. Bu kapsamda en kaliteli ve uzun ömürlü malzemeler kullanılıyor.
Yapının yalıtımı en kaliteli malzemeler ile yapılmaktadır. Bununla birlikte yapıya sıhhi tesisat ve elektrik işleri, zemin ve duvar kaplamaları yapılmaktadır.
Mutfak ve banyo tesisatının montajı. Bu aşamada su tesisatı, kanalizasyon ve elektrik sistemleri de kontrol edilir.
Yapı genel olarak kontrol edilir ve herhangi bir sorun yoksa tamamlanır. Son olarak son rötuşları yapıp evi taşınmaya hazır hale gelir.
Taşınabilir yapı terimini duyduğunuzda bazı kişilerin aklına basit bir yapı gelebilir. Ancak gerçekte birçok taşınabilir ev yalıtım düşünülerek tasarlanıyor ve üretiliyor. Yalıtım, tasarıma ve malzemeye göre değişir. Ancak bu yapıların yalıtımı oldukça kaliteli malzemeler ile yapıldığından oldukça konforlu bir iç ortam sıcaklığı bulunur. Bazı üreticilerin numune olarak ürettiği yapılar bulunuyor. Bu evleri gezerek evin yalıtımını test edebilirsiniz. Bununla birlikte üreticinizden kullandığı yalıtım malzemesini göstermesini de isteyebilirsiniz.
Bir evin duvarları genellikle birden fazla katmandan oluşur. Dış duvar malzemesinin içine ısı yalıtım malzemesi yerleştirilmiş ve bunun içine de iç duvar sağlanmıştır. Bu yalıtım odanın içinde sabit bir sıcaklığın korunmasına yardımcı olur. Kullanılan izolasyon malzemeleri cam yünü ve polistiren köpük gibi malzemelerdir. Bu malzemeler ülkemiz coğrafya ve iklimi hususunda oldukça etkili yalıtım sunan malzemelerdir. Yalıtım sadece duvarlara değil, çatıya da yapılır. Özellikle çatılar doğrudan gelen güneş alır ve kar yağdığında aylarca çatıda car kalabilir. Bu sebeple yapının çatı bölümü taş yünü kullanılarak yalıtılmaktadır.
Yalıtım yalnızca duvarlarda ve çatıda olup biten bir husus değildir. Evin penceresi ve kapıları da yalıtımı tamamlayan ürünlerdir. Birçok evde dışarıdaki havanın etkilerini azaltmak için çift camlı pencereler kullanılıyor. Kapılar da çoğunlukla hava geçirmez malzemelerden yapılır.
Çelik kullanılarak üretilen evlerin üretimi de prefabrike olarak üretilen evlere oldukça benzemektedir. Hemen hemen farklı malzemeler kullanılarak aynı şekilde üretilmektedir. Bununla birlikte çelik ev fiyatları da oldukça uygundur. Bununla birlikte bu yapıların yalıtımlı ve yalıtımsız modelleri bulunmaktadır. Yalıtımlı modeller genellikle ev veya ofis olarak kullanılırken, yalıtımsız modeller genellikle hangar, atölye veya tersane gibi alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca yalıtımsız modeller haliyle daha uygun fiyatlıdır. Yalıtımlı modeller ise oldukça kaliteli ve uzun ömürlü malzemeler kullanılarak yalıtılmaktadır. Bununla birlikte yapının büyüklüğünü sizler ayarlayabilirsiniz. Bu kapsamda ihtiyaçlarınıza tam olarak uygun bir yapı satın alabilirsiniz.